Als mensen ouder worden verandert ook hun tandheelkundige behoefte. Onze tandartsen en mondhygiënisten hebben kennis van verschillende behandelopties en toepassingen binnen verschillende leeftijdsgroepen. Zij zullen een behandeling altijd afstemmen op de leeftijd, gezondheid, zorgvraag en -wens van de patiënt.
Het belang van goede mondzorg bij ouderen.
Steeds meer ouderen hebben tot op hoge leeftijd nog hun eigen gebit. Heb je een kunstgebit, ook dan is belangrijk dat je regelmatig naar de tandarts blijft gaan. Door het slinken van je kaakbot kan de gebitsprothese minder goed gaan zitten. Hierdoor kunnen beschadigingen aan het mondslijmvlies ontstaan.
Ouderen met een eigen gebit.
Mensen op hogere leeftijd lopen meer risico’s. Zo neemt de kans op tandbederf, ontstekingen van het tandvlees of kaakbot of aandoeningen van de slijmvliezen toe. In sommige gevallen is er sprake van complex ziektebeeld als gevolg van een combinatie van lichamelijke, geestelijke en/of sociale problemen. Of je nu gezond bent of minder gezond, de tandartsen van M2 zullen bij het opstellen van het behandelplan altijd rekening houden met jouw wensen, leeftijd en gezondheidstoestand.
Gezondheid, welzijn en medicatiegebuik.
Een goede mondgezondheid hangt nauw samen met de algemene gezondheid en het welzijn. Zo kan een slechte mondgezondheid leiden tot ondergewicht, omdat je moeite hebt met eten. Maar er is ook een relatie tussen mondgezondheid en ziektes als diabetes, CVA, dementie, longontsteking, de ziekte van Parkinson en hart- en vaatziekten.
Oudere mensen gebruiken vaak meerdere medicijnen. Medicatiegebruik is een extra risicofactor voor de mondgezondheid, omdat veel medicatie invloed heeft op de speekselproductie, waardoor de natuurlijke bescherming van het speeksel afneemt en de kans op een droge mond toeneemt.
Wil je een afspraak plannen voor een behandeling of advies, neem dan telefonisch contact op of geef aan dat je wilt dat wij contact opnemen.