Onze tandartsen hebben voor elke levensfase een visie op tandheelkundige zorg. Van de eerste levensfase als baby, de Gewoon Gaaf methode voor kinderen onder de 18, tot de reguliere en specialistische behandelingen voor volwassenen en ouderen.
Voordelen van een tandarts voor het hele gezin.
Een tandarts voor het hele gezin heeft veel voordelen:
- De tandarts kan goed de ontwikkeling van je kind volgen;
- je weet altijd waar je terecht kunt voor vragen of een tandheelkundig spoedgeval;
- je kunt snel en efficiënt uw afspraken plannen;
- familiaire aandoeningen worden eerder opgemerkt en behandeld;
- de basis voor goede gewoontes zoals regelmatig tandartsbezoek en goede mondhygiëne wordt al vroeg gelegd.
Tijdens het periodiek mondonderzoek kijkt de tandarts o.a. naar het tandvlees, de aanwezigheid van plak en/of tandsteen en naar tekenen van tandbederf. Een goede mondhygiëne is belangrijk om tanden en kiezen een leven lang te behouden. Dit geldt voor iedere mond, op iedere leeftijd. Andere dingen die de tandarts bekijkt zijn bijvoorbeeld groei, slijtage, functie en esthetiek. Hiervoor geldt dat de focus in verschillende levensfases op verschillende dingen liggen.
Baby.
Ook als jouw kindje nog geen tandjes heeft kan de tandarts al adviezen geven over bijvoorbeeld het doorkomen en poetsen van de 1e tandjes, voeding en speengebruik.
Melkgebit.
Bij een melkgebit ligt de focus op poetsgewoonten en het voorkomen van tandbederf. Indien nodig kan een afspraak gemaakt worden voor een poetsles of het vullen van een gaatje. Verder kan de tandarts adviezen geven over afwijkende mondgewoonten zoals duimen, spenen of mondademhaling.
Wisselgebit.
Net zoals bij het melkgebit ligt de focus op poetsgewoonten en het voorkomen van tandbederf. De tandarts zal ook kijken naar de ontwikkeling van de kaken en het wisselen van tanden en kiezen. De tandarts kan inschatten of orthodontische behandeling in de toekomst nodig zal zijn en in sommige gevallen al verwijzen naar een orthodontist binnen onze praktijk.
De Gewoon Gaaf-methode voor kinderen tot 18 jaar.
Voor de behandeling van een kindergebit vanaf de geboorte en het gebit van jeugdigen tot 18 jaar werkt elke kindertandarts en mondhygiënist van M2 volgens de Gewoon Gaaf-methode. Deze methode is er op gericht om uiteindelijk zo min mogelijk gaatjes te moeten vullen en zo min mogelijk slechte kiezen te moeten trekken. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Gewoon Gaaf-methode tot 70% minder gaatjes leidt.
Hier vind je meer informatie over de Gewoon Gaaf-methode en de kindertandarts.
Blijvend gebit van pubers en tieners.
Bij pubers en tieners is de kans op het ontstaan van gaatjes het grootst. Ze eten en drinken veel en vaak (frisdranken, energie drankjes of sportdranken) en nemen het meestal niet zo nauw met hun mondhygiëne. De tandarts zal veel aandacht besteden aan het belang van een goede mondhygiëne. Verder kijkt de tandarts naar de ontwikkeling van het gebit en verwijst indien nodig door naar een orthodontist. Op deze leeftijd is ook aandacht voor slijtage (meestal erosie), afwijkende mondgewoonten (knarsen, nagelbijten) en de ligging/doorbraak van de verstandskiezen.
Tandarts voor volwassenen en ouderen.
Bij het periodiek mondonderzoek van volwassenen gaat het om drie vragen.
Heb je pijn en of klachten, kan je goed kauwen, ben je tevreden over hoe jouw gebit eruit ziet?
Indien nodig zal de tandarts samen met jou een behandelplan opstellen. De tandarts kan alle voorkomende behandelingen zelf uitvoeren of je voor een meer complexe of specialistische behandeling doorverwijzen naar een collega binnen onze praktijk.
Hier vind je meer informatie over mondzorg voor ouderen.
Wil je een afspraak plannen, neem dan telefonisch contact op, of vraag ons contact op te nemen.